Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit tudnod kell a videokártyákról

 

Minden, amit tudnod kell a videokártyákról

A számítógép vásárlásnál vagy fejlesztésénél a legfontosabb rész, a videokártya megvásárlása. A megfelelő grafikus egység kiválasztásánál első körben el kell döntened, hogy mire szeretnéd alkalmazni, általános irodai vagy otthoni felhasználásra, esetleg komolyabb játékok futtatására is legyen alkalmas az eszközöd?

Mire való egy videokártya?

A grafikus egység az egyik legfontosabb alkatrész a számítástechnikai eszközben, hiszen ennek a kütyünek a segítségével képes a számítógép által küldött információkat a monitor megjeleníteni. Mondhatjuk úgy is, hogy videokártya nélkül használhatatlan a géped. A video adapter felelős a megfelelő kép és szín minőségi megjelenítésért, feladata a rendszer (legfőképp a processzor vagy a ram memóriájából) által küldött grafikai információk feldolgozása, és analóg vagy digitális formában való megjelenítése.

Komolyabb grafikai szükséglet esetén kapható kiegészítő kártya, ami jobban teljesít az alaplapra integrált társainál, jobban és akadozás nélkül képes megjeleníteni a grafikailag igényesebb játékokat és programokat. Irodai környezetben természetesen teljesen megfelel az alaplapra integrált videokártya.

A videokártya két fontos elemből áll

A videokártya központi egysége a GPU, vagyis a grafikai processzor, aminek a feladata a grafikai információk megfelelő feldolgozása. Fontos, hogy milyen a GPU mag, és milyen órajelen (MHz) dolgozik, vagyis hogy milyen gyorsan képes feldolgozni a neki küldött adatokat, információkat. A legtöbb videokártya rendelkezik saját hűtőbordával és ventillátorral, amely segíti a GPU-t a megfelelő hőmérsékleten tartani.

Másik fontos eleme a VRAM, amely a kép adatok tárolását, és azok gyors elérését biztosítja a processzor (GPU) és a kijelző között. A VRAM-ból származó adatokat DVI vagy HDMI porton keresztül továbbítja digitális jelként a monitornak. A manapság forgalomban kapható videokártyák VRAM-ja 512 MB-tól egészen 8+GB-ig terjed.

Nézz szét nálunk!

Kínálatunkban számtalan videokártyát és bővítő kártyát vásárolhatsz, így biztosan meg fogod találni az számítógépednek legmegfelelőbb grafikus adaptert. Ide kattintva végig böngészheted az összes videokártyánkat, és azonnal meg is tudod rendelni!